Niets zo verbindend dan tijdens of na het verzamelen van koesterkilometers samen iets lekkers te eten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor lekkere koekjes voor onderweg maar uiteraard is het ook heel gezellig om na het verzamelen van koesterkilometers samen een gezellige barbecue te doen of wat dacht je van een picknick onderweg volgens het idee van een potluck. Dan brengt iedereen iets lekkers mee om samen te delen.
We inspireren je hier graag met enkele eenvoudige, lekkere recepten om in kleine of grote groepen van te genieten. Je kan zelf aan de slag gaan of misschien wil iemand in je omgeving graag zorgen voor lekkers?
De recepten zijn hier uitgeschreven, maar voor het gemak kan je ze als pdf downloaden via onderstaande knoppen. Smakelijk!

Zandkoekjes
Deze kan je personaliseren met de koesterstempel of met een andere stempel die betekenisvol is. Dit zijn koekjes die je ook tijdens de wandeling, fietstocht,… kan meenemen om samen te eten.
Wat heb je nodig?
- 225g ongezouten roomboter
- 150g witte suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 eidooier
- 280g bloem
- snuifje zout
Hoe ga je aan de slag?
Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg de eidooier toe en mix opnieuw tot deze is opgenomen. Voeg de bloem en het zout toe en kneed het deeg tot een stevig koekdeeg. Wikkel het deeg in folie en leg het voor minstens een uur in de koelkast. Na het rusten kan je het deeg uitrollen en hier ronde koekjes uit steken. Leg de ronde koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Best leg je de uitgestoken koekjes nog 15 minuutjes in de koelkast alvorens de koesterstempel erin te drukken. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 180 graden.
Havermoutkoekjes
Deze koekjes werden door de gezinshulp van de familie van Mats* gemaakt als portie troost. Deze koekjes kunnen niet in een specifieke vorm of met de stempel gemaakt worden. Het voordeel is dat ze erg snel klaar zijn en gemakkelijk te bakken. Dit zijn koekjes die je ook tijdens de wandeling, fietstocht,… kan meenemen om samen te eten.
Wat heb je nodig?
- 250g havermout
- 150g boter
- 125g bloem
- 1/2 pakje bakpoeder
- 200g suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 ei
Hoe ga je aan de slag?
Smelt de boter. Doe de havermout in een grote kom en giet hier de gesmolten boter over en laat even intrekken. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe en meng goed. Maak kleine balletjes op een bakplaat bedekt met bakpapier en duw deze balletjes plat met een lepel of met je hand. Bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.


Appelcake
De mama van Nand* bakt deze appelcake vaak om samen met familie en vrienden van te genieten. Deze cake kan je ook meenemen tijdens je wandeling of fietstocht.
Wat heb je nodig?
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 2 tl vanille-extract
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1,5 appel (Jonagold)
Hoe ga je aan de slag?
Mix de boter en suiker romig. Voeg het vanille-extract en de eieren één voor één toe en meng tot een glad beslag. Voeg het zelfrijzende bakmeel en zout toe, mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen. Voor wie wil kan hier ook een snuf kaneel aan toe voegen. Schil 1 appel en snijd in blokjes, meng de stukjes appel door het beslag heen. Doe het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm. Snijd de halve appel in plakjes en leg deze bovenop het beslag, duw ze een klein beetje in het beslag. Bak de cake in 65 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 175 graden (boven- en onderwarmte). Steek na het bakken met een lang mes of sateprikker in het midden van de cake, wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat de cake kort afkoelen in het blik voordat je hem uit de vorm haalt en verder laat afkoelen.
Snelle spaghetti Bolognese
Terwijl we zoveel mogelijk kilometers sparen voor Rondje Wereld, is het fijn als er tussendoor of erna een snelle, warme maaltijd op tafel getoverd kan worden.
Wat heb je nodig (voor 4 personen)?
- 1 ui
- Een handjevol basilicum
- 2 el tomatenpuree
- 2 wortelen
- 400g spaghetti
- 1 rundsbouillonblokje
- 2 teentjes knoflook
- 400g gemengd gehakt
- 800g tomatenblokjes
- 2 blokjes bouillon (om de pasta in te koken)
- Olijfolie
- Peper
Hoe ga je aan de slag?
Breng een ruime hoeveelheid water (ongeveer 2 liter) met de pastabouillonblokjes aan de kook en kook er de spaghetti in volgens de verpakking. Schil daarna de wortelen en snij ze in blokjes. Snipper de ui en bak deze samen met de geperste look glazig in olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg nadien de wortelblokjes toe en roerbak 5 minuten. Schep de tomatenpuree onder het mengsel en bak nog 2 minuten verder. Voeg de tomatenblokjes toe, verbrokkel er de rundsbouillonblokjes bij en roer alles goed onder elkaar. Laat 10 minuten zacht pruttelen. Verdeel de pasta over de borden en schep er de bolognesesaus over. Werk af met de verse kruiden en peper. Smakelijk! Voor wie graag een versie met meer groentjes heeft: je kan ook courgette, aubergine, paprika en/of champignons toevoegen bij de wortelen. Voor een vegetarische versie laat je het gehakt weg.


Gemakkelijke Chili Con Carne
Als je voor Rondje Wereld met een aantal mensen afspreekt is samen eten vaak erg troostend. Dit recept kan je makkelijk op voorhand bereiden en zet je snel op tafel voor een grote groep mensen.
Wat heb je nodig (voor 4 personen)?
- 500 g (gemengd) gehakt
- 800g tomatenblokjes (blik)
- 400g rode bonen (blik)
- 150g maïs (blik)
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 mespuntje kaneelpoeder
- 1 mespuntje chilipoeder
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- olijfolie
- zure room
- guacamole
- peper en zout
Hoe ga je aan de slag?
Snipper de uien en de knoflook. Snij de paprika in blokjes. Bak het gehakt rul in 2 el olijfolie. Voeg er na 10 minuten de ui en knoflook, de paprikablokjes en de tomatenblokjes bij. Kruid met wat zout, komijn, 1 mespunt kaneel en 1 mespunt chilipoeder. Voeg 3 dl water toe, breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes sudderen. Laat de bonen uitlekken en doe ze bij de saus. Laat nog 10 minuten op een zacht vuurtje doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de chili met de maïs, de zure room, guacamole en kies voor rijst en/of taco’s als bijgerecht. Smakelijk!
Quiche Lorraine
Boordevol eiwitten en een makkelijk recept: een lekkere match met al die beweging tijdens Rondje Wereld.
Wat heb je nodig?
- 1 vel bladerdeeg (kant-en-klaar)
- 1 stengel prei
- 200g spekblokjes
- 200g geraspte kaas
- 4 eieren
- 1 ui
- 200ml room
- boter
- nootmuskaat
- peper en zout
Hoe ga je aan de slag?
Verwarm de oven voor op 180°C. Ontrol het bladerdeeg en bekleed er een bakvorm van 23 cm doorsnede mee. Prik er in met een vork enkele gaatjes in. Pel en snipper de ui fijn. Spoel de prei en snij in reepjes. Verhit boter in de pan en fruit de ui en de prei. Laat daarna afkoelen. Bak de spekblokjes goudbruin in een pan zonder vetstof. Laat uitlekken op keukenpapier. Kluts de eieren met de room. Voeg de kaas toe en breng op smaak met een snuifje nootmuskaat, peper en zout. Verdeel de spekblokjes en de groenten over de bodem. Schenk er het eiermengsel over en schuif de quiche 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bodem mooi lichtbruin is en de vulling gestold is.

Heb jij nog andere troostrecepten die hier zeker niet mogen ontbreken?
Laat het ons zeker weten via info@berrefonds.be en we proberen het nog toe te voegen aan deze pagina!